ZDROWE I WITAMINOWE KOKTAJLE OWOCOWE

W dniu 23 września 2019 r. uczniowie klasy Ib mieli okazję aktywnie uczestniczyć w warsztatach pt. „Zdrowe i witaminowe koktajle”, które przeprowadzili uczniowie klasy II branżowej w zawodzie kucharz z Ośrodka Szkolenia i Wychowania przy OHP w Iwoniczu wraz z opiekunem Panią Małgorzatą Wawro.
Dzieci dowiedziały się, że koktajle to napoje sporządzane z owoców świeżych lub mrożonych, jogurtu naturalnego, mleka, wody mineralnej, maślanki, kefiru, miodu, soku z cytryny, soków owocowych i przypraw takich jak np. cynamon. Koktajl owocowy to prawdziwa bomba witaminowa.
Uczniowie wiedzą już, ze koktajle owocowe to idealny sposób na długie, zdrowe życie. Zapewniają odpowiednią dawkę witamin i wartości odżywczych. Dodają sił do pracy, regenerują organizm, orzeźwiają w gorące dni. Są świetnym pomysłem na drugie śniadanie. Koktajle są bardzo sycące, łatwo przyswajalne, mogą nawet zastąpić podwieczorek czy kolację. Można je pić przez cały rok.
Przygotowanie takich koktajli jest naprawdę proste i szybkie, o czym przekonali się pierwszoklasiści. Podczas warsztatów kulinarnych dzieci przygotowywały koktajle jogurtowe na bazie ulubionych owoców - bananów, kiwi, malin, jagód, arbuza, śliwek. Przygotowały crustę czyli dekorację na szkle z syropu i cukru. Degustacja napojów sporządzonych przez dzieci z pomocą prowadzących była prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Na zakończenie warsztatów każdy uczeń otrzymał dyplom uczestnictwa.
Bardzo serdecznie dziękujemy Pani Małgorzacie Wawro oraz jej podopiecznym za przeprowadzenie mini wykładu i warsztatów dotyczących zdrowego odżywiania.

M. Jakubowicz, A. Gaweł




Powrót do aktualności